Creativity

Innovation

Originality

Imagination

 

Salient

Salient is an excellent design with a fresh approach for the ever-changing Web. Integrated with Gantry 5, it is infinitely customizable, incredibly powerful, and remarkably simple.

Download

Francuzi tražili „nultog pacijenta“ pa došli do šokantnog otkrića koje mijenja sve… 
Šef odjela za reanimaciju bolnica Avicenne i Jean Verdier u sjevernim predgrađima Pariza dr. Yves Cohen rekao je za BFM TV da su znanstvenici ponovno testirali uzorke 24 pacijenta koji su tamo liječeni u decembru prošle i januaru ove godine, a koji su bili negativni na gripu  Francuska bolnica koja je ponovno testirala stare uzorke pacijenata koji su bolovali od upale pluća otkrila je da je već 27. decembra liječila muškarca s koronavirusom, gotovo mjesec dana prije nego što je vlada službeno potvrdila prve slučajeve zaraze virusom, piše The Guardian. Šef odjela za reanimaciju bolnica Avicenne i Jean Verdier u sjevernim predgrađima Pariza dr. Yves Cohen rekao je za BFM TV da su znanstvenici ponovno testirali uzorke 24 pacijenta koji su tamo liječeni u decembru prošle i januaru ove godine, a koji su bili negativni na gripu.
 
"Od njih 24, imali smo jednog koji je 27. decembra bio pozitivan na Covid-19", rekao je Cohen u nedjelju za BFM TV. Uzorci su inicijalno uzeti kako bi se gripa detektirala pomoću PCR (lančana reakcija polimeraze) testova, istih testova koji se koriste za detekciju koronavirusa. Cohen je dodao da je svaki uzorak testiran više puta kako ne bi bilo grešaka. U Francuskoj je od 1. marta od Covida-19 preminulo gotovo 25.000 ljudi. Francuska je prva tri pacijenta koji su bili pozitivni na Covid-19 službeno dobila 24. januara, i to dvojicu iz Pariza i jednog iz Bordeauxa. Cohen kaže da je prerano da bi se utvrdilo je li muškarac koji je 27. decembra bio zaražen koronavirusom francuski "nulti pacijent". Pronalazak tzv. nultog pacijenta ključan je za utvrđivanje prirode širenja virusa. Prema riječima francuskog doktora, pacijent je preživio te je nakon što je utvrđeno da je zapravo imao koronu s njim stupljeno u kontakt ne bi li se provelo epidemiološku istragu kako bi se ušlo u trag izvoru njegove zaraze. 
 
"Bio je bolestan 15 dana, a zarazio je svoje dvoje djece, no ne i svoju suprugu koja radi u maloprodajnoj trgovini", dodao je. "Začudio se. Nije mu bilo jasno kako se zarazio. Složili smo slagalicu i utvrdili da nigdje nije putovao. Jedino je bio u kontaktu sa svojom suprugom." Cohen je rekao da je muškarčeva supruga radila pored štanda sa sushijem, i to u neposrednoj blizini kolega kineskog porijekla. U ovom trenutku nije jasno jesu li te osobe možda bile putovale u kinu, no Cohen smatra da se to treba istražiti. "Pitamo se je li ona iskusila kakve simptome", rekao je Cohen. "On bi mogao biti 'nulti pacijent', međutim možda u regiji ima još njih. Svi PCR testovi koji su bili negativni na upalu pluća moraju se ponovno testirati. Virus je u to vrijeme vjerojatno cirkulirao."  slobodna-bosna.ba