Creativity

Innovation

Originality

Imagination

 

Salient

Salient is an excellent design with a fresh approach for the ever-changing Web. Integrated with Gantry 5, it is infinitely customizable, incredibly powerful, and remarkably simple.

Download

Snage odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu i strane terorističke grupe koje podržava

 Iran artiljerijom spaljuju usjeve stanovnika ruralnih područja Idliba i Halepa          Prema informacijama koje je dobio novinar AA, režimske snage ukopane sjeveroistočno od Idliba topovima i minobacačima dejstvuju po mjestu Teftenaz, po zasađenim poljanama i tako pale usjeve lokalnog stanovništva.

Predsjednik lokalnog vijeća u Teftenazu Munir Hatib kazao je novinaru AA kako su pojačani napadi snaga režima na Serakib pa sve do sela Kefer Halep, s obzirom da je počela sezona žetve.

Navodeći da režimske snage ciljaju mašine za žetvu koje se nalaze na poljima blizu linije fronta pod kontrolom opozicije, Hatib je naglasio da je svrha takvih napada ostaviti civile gladne.

Predstavnici Civilne odbrane navode kako nisu u stanju ugasiti požare na poljima s obzirom da se nalaze u neposrednoj blizini linije fronta.   Assadove snage su se i ranije koristile ovom metodom poznatijom kao “gladna bomba” u kojima svjesno uništavaju obradiva zemljišta. Tako su 2018. i 2019. godine u Idlibu i Hami uništene na desetine hektara zasađenih pšenicom i ječmom.

Turska i Rusija su u martu ove godine dogovorile protokol  kojim se sve strane u Idlibu pozivaju na prekid vatre, a turske i ruske snage u svojstvu garantera primirja zajednički provode kontrolne patrole duž linija razdvajanja, odnosno duž autoceste M4. Zajedničke patrole počele su 6. marta.

Idlib je najveća enklava pod kontrolom sirijske opozicije koja je pod opsadom snaga odanih režimu Bashara al-Assada i njegovih saveznika.

Turska želi zaštititi civile u toj regiji i očistiti je od terorističkih elemenata. Zvanična Ankara zagovara uspostavu sigurne zone za civile duž sirijskog pograničnog pojasa, a sve kako bi se pomoglo tim civilima i spriječio novi migrantski val ka Turskoj i Evropi.     ( İbrahim Teftenaz - Anadolu Agency )