Creativity

Innovation

Originality

Imagination

 

Salient

Salient is an excellent design with a fresh approach for the ever-changing Web. Integrated with Gantry 5, it is infinitely customizable, incredibly powerful, and remarkably simple.

Download

 

Izraelski vrhovni sud u utorak je poništio zakon koji je retroaktivno legalizirao oko 4.000 doseljeničkih domova 

izgrađenih na privatnom zemljištu na okupiranoj Zapadnoj obali. Devetočlano sudsko vijeće glasalo je za poništavanje zakonske mjere iz 2017., na osnovu koje doseljenici mogu ostati na tom zemljištu ukoliko su njihovi domovi izgrađeni bez prethodnog saznanja o palestinskom vlasništvu nad zemljom, ili ukoliko su izgrađeni po državnoj naredbi. Osam sudaca glasalo je protiv a jedan je bio za zakon.


Grupe za ljudska prava tvrde da je ta mjera legalizirala više od 50 doseljeničkih domova izgrađenih bez odobrenja vlade.

Zakon „na neravnopravan način krši imovinska prava palestinskih mještana, istovremeno dajući preferencijalni status imovinskim interesima izraelskih doseljenika - navodi vrhovna sutkinja Esther Hayut u pisanom obrazloženju presude sudskog vijeća.

Desničarska stranka Likud premijera Benjamina Netanyahua saopćila je da je „žalosno“ što je sud morao intervenirati „u bitnom zakonu o doseljeničkim aktivnostima i njihovoj budućnosti“ i da će raditi na ponovnom uvođenju takvog zakona.

Novi koalicijski partner Likuda, Plavo bijela stranka, saopćila je, međutim, da zakon „u svom formatu proturječi ustavnoj situaciji u Izraelu, i njegovi pravni problemi bili su poznati onog trena kada je usvojen“.

Pod Netanyahuovim čelništvom, vlada je obećala proširiti suverenitet nad jevrejskim naseljima i dolinom Jordana na Zapadnoj obali, teritoriji koju je Izrael okupirao u Bliskoistočnom ratu u 1967. i koju Palestinci žele kao dio svoje buduće države.

Vlada bi trebala započeti s raspravama o de facto aneksiji 1. jula, ali je nejasno da li će najveći izraelski saveznik, Sjedinjene Države, dati zeleno svijetlo za nju.

Palestinci su odbacili mirovni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa, na osnovu koga će većina naselja biti ugrađena u „“neotuđivu izraelsku teritoriju“, prenosi Reuters.     (Vijesti.ba / FENA)