Creativity

Innovation

Originality

Imagination

 

Salient

Salient is an excellent design with a fresh approach for the ever-changing Web. Integrated with Gantry 5, it is infinitely customizable, incredibly powerful, and remarkably simple.

Download

Pogledajte količinu bojevih glava po državama, Broj nuklearnih bojevih glava opao je prošle godine širom svijeta, 
ali godišnji izvještaj štokholmskog Instituta za mirovna istraživanja SIPRI pokazuje da napori koje najveće nuklearne sile ulažu u modernizaciju vojnog arsenala i loša situacija kad su u pitanju sporazumi o kontroli naoružanja širom svijeta predstavljaju opasnu kombinaciju.Prema procjenama organizacije, krajem 2019. devet zemalja svijeta imalo je ukupno 13.400 nuklearnih bojevih glava, što je, na prvi pogled, pozitivan trend, budući da je 2018. ukupan broj bojevih glava iznosio 13.865, a godinu dana ranije 14.465.
 
Smanjenje broja uglavnom je zasnovano na novom nuklearnom sporazumu START između Rusije i SAD i stručnjaci ne vjeruju da će biti povećavan. Čini se da svih devet nuklearnih sila namjeravaju da ostanu pri postojećem obimu arsenala, izjavio je Shannon Kyle, stručnjak Sipri, za DPA. Međutim, postoji i druga strana medalje: "Ono što nas zabrinjava jeste sve veći značaj nuklearnog naoružanja", rekao je Kyle. Prema podacima instituta, Rusija ima najviše nuklearnih bojevih glava - ukupno 6.735 nuklearne bojeve glave, od kojih je 1.570 odmah spremno za upotrebu. Sjedinjene Države su na drugom mjestu sa 5.800, od kojih je 1.750 odmah spremno za upotrebu. Ove dvije zemlje čine čak više od 90 psoto nuklearnog arsenala širom svijeta. Velika Britanija ima 250 nuklearnih bojevih glava (120 spremno za upotrebu), Francuska 290 (280), Kina (320), Indija (150), Pakistan (160), Izrael (90), Sjeverna Koreja (30-40). Nije poznato koliko nuklearnih bojevih glava ove zemlje imaju u skladištu, a koliko je stacionirano u vojnim bazama.
 
Stručnjake instituta posebno zabrinjava činjenica da i SAD i Rusija modernizuju nuklearni arsenal. Amerika modernizuje stare bojeve glave, ali i flotu bombardera koji mogu imati nuklearno naoružanje, kao i podmornice i interkontinentalne rakete. Rusija otvoreno govori o tome da razvija hiperzvučno oružje, koje može imati nuklearno naoružanje, i investira u nove vrste oružja poput Statusa-6, podvodnog drona koji takođe može biti naoružan nuklearnom bojevom glavom. "Zastoj u ugovoru New START i raspad ugovora između Sovjetskog Saveza i SAD iz 1987. o uklanjanju raketa srednjeg i kratkog dometa 2019. godine navode na zaključak da je era bilateralnih sporazuma o kontroli nuklearnog oružja između Rusije i SAD pred mogućim krajem",  izjavio je Shannon Kyle za "Defense News", globalni sajt posvećen tehnologijama naoružanja.
"Gubitak značajnih kanala za komunikaciju između Rusije i SAD mogao bi prouzrokovati novu trku naoružanja u nuklearnom segment", ocijenio je on.  slobodna-bosna.ba