Postoji mnogo savjeta o poboljšanju kvaliteta sna i navika spavanja.

Određeni savjeti će pomoći nekima, ali ne i svima.  Uravnotežena prehrana najbolji saveznik u borbi protiv brojnih zdravstvenih poteškoća. Naime, studija objavljena u National Library of Medicine otkrila je da je samo dvije sedmice redovne konzumacije badema povezano sa smanjenjem nesanice.

Naime, 446 učesnika jelo je po 10 badema svakog dana tokom dvije sedmice. Prije učešća u istraživanju, 77 posto učesnika je izjavilo da ima problema s nesanicom, dok su ostali izjavili da imaju kvalitetan san.

Nakon ankete, 69 posto učesnika je prijavilo probleme s nesanicom, a 31 posto je reklo da dobro spava. Pošto se bademovo mlijeko pravi od badema, može i riješiti nesanicu.

Organizacija Sleep Charity, koja se bavi higijenom sna, navodi da na kvalitetu sna najviše utječe ono što pojedete nekoliko sati prije spavanja. Stručnjaci iz organizacije smatraju da su bademi pravi hit jer sadrže magnezij koji poboljšava san, ali i opušta mišiće. Osim toga, sadrže proteine koji pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi dok spavate, a također prenose tijelo iz stanja stresa i adrenalina u stanje mirovanja. Zato su odličan izbor za popodnevnu užinu.

Međutim, pošto je spavanje kompliciran proces na koji mogu utjecati mentalno zdravlje, svjetlost i neki fizički problemi, važno je uzeti u obzir sve ove faktore.

Osim toga, kada je u pitanju prehrana, nije dovoljno samo dodati bademe jer spavanje utječe na to kada, što i koliko jedemo tokom dana, sedmicama, mjesecima i godinama.

Najvažnije je da se oslobodite kofeina i alkohola, koji mogu spriječiti da zaspite i imate kvalitetan san. Isto tako, pušači često imaju problema s nesanicom, češće se bude i obično imaju “plitak” san. Dok prestanak pušenja, oslobađanje od kofeina i alkohola može pomoći mnogima, svaka osoba treba pronaći ono što više odgovora za dobar san. pressmediabih.com

Tko je online

Trenutno 261 guests i no members online

Najnovije vijesti

Domaca Kuhinja