Za djecu koja su sklona razvoju upala uha, žvakaće gume sa ksilitolom mogu pomoći u smanjenju rizika od tog bolnog stanja".

 Kad uzmete žvakaću gumu, ne doživljavate je kao nešto više od obične pomoći kod lošeg zadaha ili zabave tokom dana. Lako ju je ponijeti sa sobom u slučaju da je zatrebate, a dolazi u mnoštvu zanimljivih okusa. Možda niste ni razmišljali da bi njeno žvakanje moglo pružiti neke prednosti. Za stranicu Eat This, Not That nutricionistica Lauren Manaker objasnila je neke od iznenađujućih učinaka takve navike.

Možda ćete imati manje karijesa:  Žvakaća guma obično sadrži puno šećera, stoga prelazak na opcije bez šećera može vam donijeti neke koristi. "Ako žvaćete žvakaću gumu bez šećera, postoje dokazi koji upućuju na to da ta navika može pomoći smanjiti rizik od karijesa, ako je žvaćete nakon jela", kaže Manaker. "Žvakanje može povećati proizvodnju sline, što može "isprati" potencijalne prijetnje za zdravlje zubi.

Možda ćete manje biti izloženi upalama uha: "Za djecu koja su sklona razvoju upala uha, žvakaće gume sa ksilitolom mogu pomoći u smanjenju rizika od tog bolnog stanja", kaže Manaker. Ksilitol je prirodni šećerni alkohol koji se obično nalazi u biljkama, ali i u nekim vrstama voća i povrća. Njegov slatki okus često se koristi kao zamjena za šećer, stoga je često sastojak i žvakaćih guma. Ksilitol može djelovati protiv nekih bakterija koje uzrokuju infekcije uha, kao i smanjiti razinu bakterija koje se nalaze u slini.

Može vam pomoći stimulirati pražnjenje crijeva:  Prema Manaker, nakon operativnih zahvata ponekad je teško obavljati nuždu pa bi žvakaća guma mogla pomoći. "Ako ste bili podvrgnuti operaciji gastrointestinalnog trakta (GI) ili operaciji koja uključuje to područje tijela (kao carski rez), funkcija vaših crijeva mogla bi se brže vratiti na staro ako žvaćete žvakaću bez šećera više puta dnevno", kaže ona.

Možda ćete manje žudjeti za slatkišima: "Neki dokazi pokazuju da žvakaće gume mogu zadovoljiti sladokusce i mogu pomoći ljudima da potisnu apetit, a u konačnici im pomoći i u upravljanju tjelesnom težinom", kaže Manaker.   (Index.hr) 

Tko je online

Trenutno 293 guests i no members online

Najnovije vijesti

Domaca Kuhinja