Proteini su ključni za oporavak stanica i tkiva, a pomažu i stabilizirati šećer u krvi i utažiti glad.

U prehranu biste trebali uključiti kvalitetne, nemasne proteine kako biste učinkovito mršavjeli te ojačali i poboljšali cjelokupno zdravlje. 

Na primjer, masni komadi mesa sadrže proteine, ali su istovremeno prepuni zasićenih masti, soli i drugih nezdravih sastojaka. Životinjski proteini sadrže devet aminokiselina koje se nazivaju esencijalnima jer su neophodne za gradnju proteina, hormona i neurotransmitera, a naša tijela ih ne mogu proizvesti, već se moraju unijeti hranom. Biljni izvori proteina također sadrže aminokiseline i mogu biti dio zdrave i raznolike prehrane. Stručnjaci za prehranu sastavili su popis sedam najboljih visokokvalitetnih izvora proteina – biljnih i životinjskih.

Jaja: Prema dijetetičarki Julie Epton, jaja se smatraju najboljim proteinom. “Jaja su zlatni standard jer imaju najviše aminokiselina. Po pitanju biološke vrijednosti, jaja imaju 100 bodova, a govedina 80. Samo protein sirutke ima viši rezultat – 104 boda”, pojasnila je.

Prsa peradi bez kože: Pileća i pureća prsa idealni su za izgradnju, popravak i održavanje mišićne mase jer prirodno imaju malo zasićenih masti i soli. Prsa peradi bez kože dobar su izvor vitamina B, koji je neophodan za sintezu DNK, proizvodnju energije i zdravlje mozga, a sadrži i antioksidans selen, koji je važan za imunitet i zdravlje štitnjače.

Losos i srdela: Ove masne ribe bogate su bjelančevinama i prirodno imaju malo soli i zasićenih masti, a istovremeno su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina.

Visokokvalitetni biljni proteini:  Neki biljni proteini sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina, ali većina ne. “Ako ste vegan ili vegetarijanac, jako je važno jesti raznoliku prehranu kako biste zadovoljili osnovne potrebe”, kažu nutricionisti.

Tofu:  Tofu je potpuni protein koji sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Izvrstan je izvor željeza i kalcija te je bogat izoflavonima, za koje se čini da pomažu u zaštiti od srčanih bolesti, osteoporoze i nekih vrsta raka.

Pistacija:  Pistacija je jedan od orašastih plodova s najvećim sadržajem proteina. Također je dobar izvor vlakana i nezasićenih masti. Sva tri hranjiva sastojka u kombinaciji čine pistacije snažnim sredstvom za suzbijanje apetita koje vas može spriječiti da se prejedate.

Leća: Leći nedostaju esencijalne aminokiseline cistein i metionin, ali nemojte dopustiti da vas to spriječi da je uklopite u svoje obroke. Izvrstan je izvor biljnih proteina. Jedna šoljica osigurava oko 18 grama proteina i 15 grama vlakana za snižavanje kolesterola, što je gotovo trećina vaših dnevnih potreba za vlaknima. “Ona je prepuna procijanidina i flavanola, koji su snažni antioksidansi s protuupalnim i neuroprotektivnim učincima”, navode nutricionisti.  Svakako jedite raznolike biljne proteine kako biste opskrbili svoje tijelo svim esencijalnim aminokiselinama koje su mu potrebne. PRESS

Tko je online

Trenutno 321 guests i no members online

Najnovije vijesti

Domaca Kuhinja