DOBOJ - Ismail Mešinović (4) je ime i prezime dječaka kojeg je otac Ismar Mešinović iz Doboja oteo od svoje bivše supruge I odveo u Siriju u redove Islamske države.Ismail se našao u središtu pažnje italijanskih medija jer je kovrčavi plavokosi dječačić u rukama "Islamske države",
 bez majke, ali i bez oca.
 
Ismar Mešinović radio je kao soboslikar u Cadoreu, ali je u jednom trenutku otkrio da je njegov poziv otići u Siriju, biti mudžahid, po mogućnosti šehid, pa mu se ostvarilo jedno i drugo: u Siriju je prispio 22. decembra 2013, a u šehide se uvrstio poginuvši dvadesetak dana kasnije.
 
Tamo je ostavio Ismaila, koga je odveo sa sobom, na zaprepaštenje djetetove majke, Lidije Solano Herrera (35), Kubanke i katolkinje.
 
Ona kaže da se njen muž naglo promijenio u junu I julu 2013, kada je pao pod uticaj imama u Castelfrancu Venetu.
 
Imam je bio već poznati Bilal Bosnić, optužen za terorizam i u Italiji, koji je Ismara zavrbovao za "kalifat".
 
Budući šehid je počeo ženi predbacivati njenu vjeru koja mu dotad nije smetala, tjerao je da se okriva hidžabom kad izlazi, a ona ga je poslušala, čak se i vjenčala se po muslimanskom obredu. Ali nije joj se dopalo kada je počeo tući ako bi se usudila da mu odgovori, niti što je vikao na dijete ako bi zaplesalo. Razveli su se, a on je uzeo sina.
 
Poslije očeve pogibije mališan je ostao sam u Raqqi. Po tamošnjoj verziji šerijata, dijete ne smije biti bez oca, pa ga je preuzeo Said Čolić sa svojom ženom. Poslije njegove smrti Ismail je povjeren trećem "ocu" i trećoj "majci", a da niko nije ništa pitao živu prvu i jedinu majku.
 
Ona se obratila Muniferu Karamaleskome, makedonskom muslimanu koji se dao u mudžahide zajedno s Mešinovićem. Karamaleski - čija je familija takođe u Italiji - Rekao joj je da zna gdje je mališan, ali da može malo ili nimalo pomoći. Ipak je uspio da joj iz Raqqe stigne zahtjev da podnese izvod iz matične knjige vjenčanih, i građanski i muslimanski, kopiju pasoša svjedočanstvo o prelasku na islam, te izvod iz matične knjige rođenih za Ismaila. Majka je to sve pribavila, poslala preko imama u Beču - ali od tada iz Raqqe ni riječi.
 
"Teško da se sada iz Raqqe može izvući dječačić", citira milanski Corriere della Sera Dubravka Čamparu,  tužioca u Sarajevu, koji u sklopu istrage protiv Bosnića istražuje i otmicu maloljetnog djeteta, pa je u tu svrhu razgovarao i s italijanskim magistratima u Bellunu i Veneziji.
 
(NN/jutarnji.hr)

Tko je online

Trenutno 194 guests i no members online

Najnovije vijesti

Domaca Kuhinja