Creativity

Innovation

Originality

Imagination

 

Salient

Salient is an excellent design with a fresh approach for the ever-changing Web. Integrated with Gantry 5, it is infinitely customizable, incredibly powerful, and remarkably simple.

Download

 
Ako se pitate što možete učiniti da vaše dijete izraste u sretnu osobu, 
možda biste trebali istražiti danski obrazovni sustav. Naime, od 1993. godine Danci u školama djecu podučavaju empatiji. To za njih nije novost, ali 2020. mnogi roditelji u drugim zemljama trude se djecu naučiti toj važnoj vještini. Još u vrtićkoj dobi mali Danci uče o emocijama, kako artikulirati svoje osjećaje i pomoći vršnjacima. U knjizi The Danish Way of Parenting Ibena Sandahla i Jessica Alexander tvrde da Danci odgajaju empatičnu, sposobnu djecu koja izrastaju u samopouzdane i sretne odrasle osobe. Posljednjih sedam godina zaredom Danska se svrstava među najsretnije nacije na svijetu. Možda je način na koji odgajaju svoju djecu razlog.
 
Danski studenti sudjeluju u programu Korak po korak. Učenicima se pokazuju kartice na kojima se nalaze djeca koja proživljavaju različite emocije, poput tuge, bijesa i sreće. Od učenika se traži ne samo da identificiraju emociju već da objasne što ona znači. Uče kako interpretirati tuđe osjećaje i kako se oni u istoj situaciji osjećaju. Danski učenici ne prosuđuju osjećaje. Jednostavno ih prepoznaju i poštuju. Studenti također sudjeluju u programu CAT-kit koji se fokusira na prepoznavanje i artikuliranje osjećaja. Izvorno je zamišljen kao alat za djecu iz spektra autizma, a preuzeli su ga odgajatelji i roditelji širom svijeta. Koristi vizualne slike kako bi učenicima pomogao naučiti kako imenovati vlastite misli i osjećaje.
 
Jessica Alexander, jedna od koautorica knjige The Danish Way of Parenting, objašnjava: “Cilj je da djeca vide da svi imaju pozitivne kvalitete i da se međusobno podržavaju u svojim naporima da dosegnu sljedeću razinu. Ovaj sustav potiče suradnju, timski rad i poštovanje.” Još jedan program koji danske škole koriste potječe od The Mary Foundation, a slijede ga od 2007. godine. Riječ je o programu borbe protiv nasilja kojem se podučavaju djeca nižeg uzrasta. Potiče ih se na veću brigu jednih prema drugima. Sve navedeno za djecu u Danskoj nije samo jednokratna lekcija. Učenici uče o empatiji, dobroti i poštovanju od trenutka ulaska u predškolski sustav. Danski učitelji jednako naglašavaju važnost akademskih znanja, kao i emocija, piše Index.hr