Creativity

Innovation

Originality

Imagination

 

Salient

Salient is an excellent design with a fresh approach for the ever-changing Web. Integrated with Gantry 5, it is infinitely customizable, incredibly powerful, and remarkably simple.

Download

SANSKI MOST - Zbog duga od oko 900 maraka, Safet Fazlić (56) iz naselja Zdena, kod Sanskog Mosta,
 već punih pet godina je bez struje u svome domaćinstvu, ali i bez vode, koja mu je isključena prije dvije godine. Fazlić kaže kako živi u krajnjem siromaštvu, a zbog situacije u koju je došao bio je primoran trinaestogodišnjeg sina dati u socijalnu ustanovu koja zbrinjava djecu bez roditeljskog staranja, što ga najviše boli. Kaže kako u cijelom poslijeratnom periodu sastavlja kraj s krajem i nikada nije uspio pronaći stalno zaposlenje te je godinama radio kao pomoćni radnik opslužujući stroj za rezanje ogrevnog drveta.
 
"Nažalost, vlasnik je prodao mašine i ja sam ostao bez posla. Povremeno radim neke teže fizičke poslove za nadnicu i uspijem zaraditi za najosnovnije potrebe. Nažalost, struju i vodu nisam u mogućnost da plaćam. Nekako, ova zima mi je najteža, jer nema posla", kaže Fazlić.
Dodaje kako je njegov životni brodolom započeo kada ga je ostavila supruga i potom se preudala, a nakon toga umrla mu je i majka, koja je brinula o domaćinstvu, te je ostao sam da brine o malodobnom sinu.  Najteže mi je palo kada sam ga morao dati u socijalnu ustanovu. Kada bih uspio pronaći neko pristojno zaposlenje, možda bih ga mogao dovesti kod sebe, ovako, bolje mu je tamo", kaže Fazlić.
 
Dodaje kako sina viđa dva puta mjesečno i da je to jedina nada koja mu vraća vjeru u život. Priznaje kako nije neko ko mnogo mari za red i čistoću u kući, a svako ko zaviri u njegov dom uvjeriće se kako tamo zaista nedostaje ženska ruka koja bi stvari dovela u red.Komšije za Fazlića imaju samo riječi hvale, kažu kako je riječ o dobričini i čovjeku koji se jednostavno nije snašao u postratnom tranzicijskom razdoblju.Ovu tvrdnju potkrepljuju i time što on, praktično, nema gotovo ni dana radnog staža, pa time niti socijalno i zdravstveno osiguranje.Fazlić kaže kako mu je trenutno najveći prioritet da pronađe pristojno zaposlenje i stvori uslove da nastavi život sa sinom."I njemu je to najveća želja. Ponosan sam na njega jer je dobar učenik i sluša vaspitače", kaže otac.Svi koji žele pomoći ovom čovjeku mogu ga posjetiti na adresi Bulevar Petog korpusa 29 ili mogu dobiti više informacija na telefon: 060 340 26 13.         nezavisne