Njemački parlamentarac ističe kako se ovakva situacija nikada ne bi dozvolila u Njemačkoj, te poziva visokog predstavnika da ne koristi Bonske

ovlasti uoči izbora u BiH.Zastupnik njemačkog Parlamenta Adis Ahmetović pozvao je danas visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da ne koristi Bonske ovlasti i ne mijenja Izborni zakon uoči izbora u BiH.

Kako se navodi u saopćenju iz njegovog ureda, Ahmetović je pozvao da "ne rješavamo ljudske sudbine iza zatvorenih vrata", te da "ne radimo ono što nikada ne bismo dozvolili u svojoj državi".

"Uvjeren sam u snagu demokratije, snagu Evropske unije i u snagu (socijalne) pravde. Zato radim sve što je u mojoj moći kako bi bili sigurni da neće doći ni do kakvog razvoja situacije koji bi dodatno produbio etničke podjele u Bosni i Hercegovini", navodi se na početku saopćenja iz Ahmetovićevog ureda.

Podsjeća se da je njemački Bundestag, na svome posljednjem zasjedanju prije ljetne pauze, "jasno istakao kako je za demokratsku i evropsku Bosnu i Hercegovinu".

"Mi nećemo napustiti ovu državu u trenutnoj situaciji. Njemačka je svjesna svoje odgovornosti. Zato pozivam visokog predstavnika međunarodne zajednice da se distancira od planova korištenja Bonskih ovlasti u ovom trenu, tako blizu izbora u oktobru 2022. godine."

Ahmetović potencira da istinske promjene trebaju biti urađene zajedno s demokratski izabranim institucijama i s proevropskim snagama.

"Svi njemački 'think-tankovi', većina akademika i mnogi međunarodni stručnjaci su istakli protivljenje nekim od predloženih promjena.

Pozivam Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju, kao i OHR, da poslušaju te glasove i dozvole im da utječu na odluke. Sada je riječ o historijskom trenutku da se pokaže snaga i utaba put boljoj Bosni i Hercegovini.

Nemojte da rješavamo ljudske sudbine iza zatvorenih vrata. Ono što se dešava u BiH sada, mi - govorim iz perspektive njemačkog zastupnika - nikada ne bismo dozvolili u svojoj državi.

Moramo se držati tih standarda kada je riječ o sudbinama drugih ljudi", dodaje se na kraju saopćenja njemačkog zastupnika bh. porijekla Adisa Ahmetovića, prenosi Al Jazeera Balkans.  (Vijesti.ba)

Tko je online

Trenutno 211 guests i no members online

Najnovije vijesti

Domaca Kuhinja