Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, u intervjuu Faktoru govorio je šta očekuje od predstojećih općih izbora

Dodik je pravio teške blokade i time ogromne probleme Bosni i Hercegovini, pridruživao mu se i Čović praveći polublokade i probleme Federaciji BiH. Ja sam činio sve da te blokade pravaziđemo i nadjačamo. Ne postoji nijedan problem sa kojim se BiH suočila u ovom mandatu, a da SDA nije imala kakav-takav odgovor na njega. Između ostalog, Pravni tim SDA je osmislio šest apelacija Ustavnom sudu koje su sve do jedne usvojene i kojima je spriječen pokušaj Narodne skupštine RS da od države BiH preotme nadležnosti u sferi odbrane, pravosuđa i oporezivanja, kao i vlasništvo nad šumama, rijekama i poljoprivrednim zemljištem. Dakle, radili smo dijametralno suprotne stvari, i naš tretman, pa i lične odluke, trebaju biti dijametralno različiti.

Naivan je pokušaj onih koji sebe nazivaju “građanskim stranakama” i ,”opozicijom”, a barem pola ih je bilo u strukturi SDA, i barem pola ministarskih pozicija u Vladi FBiH i u kantonalnim vladama ta “opozicija” zauzima i sada, da u isti koš stave one koji proizvode probleme sa onima koji proizvode rješenja.

Crno i bijelo nisu isto. Ljevičarske i građanske stranke su u ovih 27 postdejtonskih godina morale izvršiti barem minimalan prodor na teritorije kojima suvereno vladaju srpske i hrvatske stranke. Nisu učinili bukvalno ništa, sve je koncentrisano na područja u kojima žive Bošnjaci i na napad na SDA. To je sramotno i izuzetno štetno.

SDA je politički monolit sa izuzetnim zaslugama za opstanak države, prekaljeni smo u raznovrsnim vrstama borbe, a naročito u borbi nerava jer smo se suočavali sa različitima prijetnjama i pritiscima od 1992. do 2022. godine.

Ne mogu to raditi neiskusni i razmaženi političari kakve nam nudi SDP, popustiće, izgubiće se. Kao što su se izgubili kada je trebalo odbiti SNSD i njihov destruktivni prijedlog Zakona o prebivalištu. SDP je Dodiku rekao DA, umjesto da kaže NE, dobili su koaliciju sa SNSD-om na kratki period, privremeno, a Bošnjacima i Hrvatima je pozicija u RS-u degradirana trajno.

Uzevši sve navedeno u obzir, cijenim da će SDA ostvariti historijski rezultat na oktobarskim izborima, najbolji u posljednjih 20 godina, poručio je Izetbegović. (Faktor.ba)

Tko je online

Trenutno 266 guests i no members online

Najnovije vijesti

Domaca Kuhinja