Početkom ovog mjeseca na području Čapljine pokrenut je proces postavljanje tablica s kućnim brojevima na stambene objekte.

Međutim, na tablicama se nalazi i grb Čapljine usvojen nelegalnim odlukama tadašnjih vlasti HVO-a i HDZ-a ratnih ‘90-ih godina. Ova akcija općinskih vlasti naišla je žestoke kritike, posebno Bošnjaka. O ovoj problematici govorilo se i na zasjedanju Gradskog vijeća Čapljine, gdje su bošnjački vijećnici kazali kako je to nedopustivo. „Podnio sma vijećničku inicijativu prema gradonačelniku Čapljine da se s tablica kućnog broja koje se postavljaju na stambene objekte ukloni grb Čapljine. Naime, taj grb je proglašen neustavnim, jer sadrži vjerska i nacionalna obilježja samo jednog naroda. Ovih dana, kako je počelo postavljanje tablica, primjetno je negodovanje stanovnika nehrvatske nacionalnosti. Građani nehrvatske nacionalnosti se osjećaju dodatno diskriminisani, a sam čin postavljanja na svoje objekte ovakvih obilježja smatraju uvredom i ponižavanjem” – rekao je Dženis Veledar, vijećnik u Gradskom vijeću Čapljine, napisao je mostarski novinar Sanel Kajan.

Sporni grb Grada koji je istaknut na tablicama na sebi sadrži šaharu i lik sveca po katoličkom tumačenju.

Bošnjaci koji žive u ovoj općini odbili su na svoje kuće postaviti takve table.

Nekoliko Bošnjaka je u izjavi za portal Inat.ba izrekli razloge protivljenja ovoj nelegalnoj akciji. “Minirali su mi kuću, a sad žele da je označe zločinačkom zastavom” dok drugi kaže: “izgubio sam sina u logoru od te zastave”.

Bošnjaci u Čapljini zbog ovog čina agresivnog postavljanja ploča i nametanja hrvatske šahovnice ujedinili su se i pomoću potpisane peticije žele zaustaviti dalje ponižavanje, a u pojedinim mjestima gdje je vlast u tišini postavila ploče počelo je skidanje istih. saff.ba

Tko je online

Trenutno 337 guests i no members online

Najnovije vijesti

Domaca Kuhinja