Creativity

Innovation

Originality

Imagination

 

Salient

Salient is an excellent design with a fresh approach for the ever-changing Web. Integrated with Gantry 5, it is infinitely customizable, incredibly powerful, and remarkably simple.

Download

Znate li koga je Vučko pobijedio u izboru za maskotu Igara u Sarajevu?  Tačno 36 godina navršava se danas otkako je na Olimpijskom 
stadionu Koševo upaljen olimpijskim plamen koji je označio početak 14. zimskih olimpijskih igra. Sarajevo je u periodu od 8. do 19 februara bilo centar svijeta, a godinama nakon olimpijade oni koji je se sjećaju i pamte o njoj govore s mnogo emocija.Na današnji dan 1984.godine, jedna od najboljih jugoslovenskih klizačica Sanda Dubravčić upalila je na sarajevskom Olimpijskom stadionu “Koševo” olimpijski plamen i označila početak najvećeg sportskog događaja ikad održanog na ovim prostorima do tada.
 
 Organizacija Zimskih olimpijskih igara 1984. godine koštala je 142,6 miliona američkih dolara, a putem TV-a događaj su pratile oko dvije milijarde ljudi na planeti. Ukupno je prodato 250.000 ulaznica, od čega samo u inostranstvu 200.000.Učestvovalo je 1.272 sportista iz 49 zemalja, a sa događaja je izvještavalo više od 4.500 novinara. Nakon 14. zimskih olimpijskih igara, Sarajevu je, uz olimpijske objekte, ostalo 2.850 novoizgrađenih stanova, više hotela, a bilo je otvoreno i 9.500 radnih mjesta.Takmičenja su održana na Jahorini, Trebeviću, Igmanu, Bjelašnici, u “Zetri” i “Skenderiji”. Jugoslavija je, nakon SSSR, odnosno Moskve 1980. godine, bila druga zemlja sa socijalističkim političkim uređenjem koja je dobila organizaciju ovog najvećeg sportskog događaja na planeti.
 
Simbol 14. zimskih olimpijskih igara, prema riječima tadašnjeg predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Juana Anatonija Samarancha, najbolje organizovanih do tada, bio je i ostao njena maskota - Vučko. Mali vuk kojeg je dizajnirao slovenski dizajner i ilustrator Jože Trobec iz Kranja, u konkurenciji 836 umjetnika sa svojim prijedlozima, plasirao se među šest najboljih, a potom i pobijedio.Zanimljivo da je Trobec svoj rad poslao u posljednji čas na konkurs koji je zatvoren 1981. godine. Komisijom za izbor maskote predsjedavao je poznati bh. akademski slikar Mersad Berber, a čitaoci tadašnjih jugoslavenskih i građanstvo ispred mali ekrena dalo je svoj sud, pa je Vučko izabran za zvaničnu maskotu 14. zimskih olimpijskih igara. Osim malog vuka (Vučka), u konkurenciji su bili lasica, janje, planinska koza, jež i grudva snijega. Vučko je oko vrata imao crveni šal, a na ramenu je nosio par skija, što je bila najčešća ilustracija, iako je bilo i onih prilagođenih drugim sportovima sa olimpijade. U prezentacijama u medijima, reklamama i spotovima, Vučko se često oglašavao povikom: "Sarajevoooooooo". Glas Vučku u televizijskim spotovima dao je Zdravko Čolić.    slobodna-bosna.ba