U Sarajevu se jutros živa u termometru spustila do nevjerovatnih -15 celzijevih stepeni.

O tome koliko je zapravo bilo hladno svjedočio je prizor zaleđene rijeke Miljacke na Bentbaši. Da ovakvi prizori nisu ništa neobičajeno za Sarajevo svjedoči i zapis iz jednih novina od prije 130 godina.   Instagram stanica "Tradicija Bošnjaka" objavila je zanimljiv primjerak novine "List Bošnjak" od 1. decembra 1892. godine u kojem se građani Sarajeva upozoravaju na poledicu.

"U svakoj gotovo ulici može se sada naći leda, gdje leži i na nekoliko metara u duljinu i širinu. Osobito imade kod svake česme mnogo leda, te se tuda onda djeca kližu. No to nije tako nedužna stvar kako se čini. Neku je veče jedan stariji gospodin vraćajući se kući nesrećom došao na takav led te je na njem posrnuo, pao i razbio glavu. Biće ih možda i više ovakovih, a onih, koji su pali na ledu, a srećom se nijesu jače ozlijedili imade veliki broj. Molili bismo nadležnu oblast, da odredi, što je nužno. Mislimo, da bi bilo dobro, da stražar pripazi kod česama, da se suvišna voda ne razlijeva; a ako već to mora biti, neka se naloži gradskim pometačima, da led isijeku, da se može sigurno po njemu hodati", piše u odlomku ovog teksta.

Zaleđeni trotoari i danas prave velike probleme Sarajlijama kao i prije 130 godina, a ako je suditi po ovom tekstu, nadležne službe ni tada nisu u punom kapacitetu radile svoj posao.. radiosarajevo.ba

Tko je online

Trenutno 297 guests i no members online

Najnovije vijesti

Domaca Kuhinja