Creativity

Innovation

Originality

Imagination

 

Salient

Salient is an excellent design with a fresh approach for the ever-changing Web. Integrated with Gantry 5, it is infinitely customizable, incredibly powerful, and remarkably simple.

Download

 

Ako želite isprobati pečeni krompir na drugačiji način onda je ovo pravi recept za vas. Trebat će vam samo nekoliko sastojaka, 

a najvažnije je da imate pri ruci svježi i mladi krompir, Slana kora ovako spravljenog krompira savršeno začini krompir, baš kao što bi to bilo da ste ga kuhali na pari slane vode. No, ovako hermetički zatvoren koncentrira njegov poseban okus i teksturu. Krompiri su nakon ove metode gusti i gotovo kremasti, prenosi 24sata.hr.

Sastojci:

Za krompir:

  • 900 g žutog krompira (u redu je ako je kora crvena ili ljubičasta ili žuta)
  • 900 g soli
  • 2 žlice svježih iglica ružmarina, ogoljenih s grane
  • 2 žlice zrna ružičastog papra

Za maslac:

  • 1 žlica zrna ružičastog papra
  • 1 ili 2 mekane, baršunaste grane ružmarina
  • Slani irski maslac od 115 grama sobne temperature

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 400 stepeni. Zatim operite krompir. U velikoj zdjeli zajedno pomiješajte sol, iglice ružmarina, zrno papra i 1 šalicu vode, zgnječite zrna papra među prstima kao i iglice ružmarina, da puste ljepljivo ulje. To će učiniti ovu smjesu vlažnom i mirisnom. (Možda ćete morati dodati još malo vode ako smjesi zatreba više vlage da bi bila poput mokrog pijeska.)

Prenesite malo manje od polovice ove smjese soli na dno široke, plitke, teške tave ili tepsije kako biste napravili slani sloj debeo oko jedan centimetar. Stavite krumpir u pijesak, blizu jedan drugome, ali ako je moguće da se ne dodiruju.

Ostatak smjese soli stavite preko krompira i zagladite rukama dok krompir čvrsto ne zatvorite u pokrivač od soli. Zaobljeni vrhovi krompira prikazat bit će kao kvržice ispod soli.

Krompir pecite 30 do 40 minuta, dok čačkalica neće lako probiti krompir ili ga možete testirati na stražnjoj strani ruke. Smjesa od soli će se osušiti i stvrdnuti poput gline – a tokom pečenja će ukusno mirisati.

Dok se krompir peče, pripremite maslac. Zrno papra sameljite s cijelim granama ružmarina kako biste stvorili grubi prah. Uklonite izmrvljene grančice ružmarina. Iz ružmarina želite izvući uljastu aromu, a ne same igle. U maloj zdjelici zgnječite prah od papra sa slanim maslacem vilicom dok se dobro ne sjedini.

Za posluživanje, krumpir pritisnite na čvrstoj površini kako bi pukla slana kora. Nekoliko čvrstih udaraca olabavit će krompir iznutra. Možete upotrijebiti i uobičajeni nož kako bi otvorili slanu koru pomoću linija. Poslužite krumpir sa složenim nadjevom od maslaca u maloj zdjelici sa strane, (TIP/Foto: Dreamstime)