Creativity

Innovation

Originality

Imagination

 

Salient

Salient is an excellent design with a fresh approach for the ever-changing Web. Integrated with Gantry 5, it is infinitely customizable, incredibly powerful, and remarkably simple.

Download

 
SASTOJCI:
2 kg sitno mljevene junetine, teletine, ovčetine ili janjetine (najbolja kombinacija: 1,5 kg junetine ili teletine i 500 g janjetine ili ovčetine)
5 čehna bijelog luka
10 g sode bikarbone
20 g soli
100 ml vode
50 ml mineralne vode
1-2 kaškice bibera
Preljev za lepinje:
1 kocka goveđeg temeljca/supe
oko 300 ml vode
 
PRIPREMA
Meso možete kod kuće samljeti ako imate odgovarajuću mašinu. Bitno je da se samelje dva puta kako bi bilo što sitnije.
Bijeli luk protisnite kroz presu ili izrežite na što sitnije kockice.
Pomiješajte ga sa 100 ml vode i kratko prokuhajte.
Ovu vodu ostavite da se ohladi pa skupa sa mineralnom vodom, solju i biberom prelijte preko mesa.
Rukama ili kuhinjskom mašinom smjesu dobro premijesite te pustite da odstoji u frižideru, najbolje preko noći, a najmanje 3 sata.
Sutradan sodu pomiješajte sa malo vode, jer se tako lakše rastopi pa prelijte preko mesa. Ponovo rukama ili kuhinjskom mašinom premijesite. Formirajte ćevape na najbolji način.
Gotove ćevape prekrijte prozirnom folijom pa stavite na jedan sat u frižider.
Pripremite preljev tako što u 300 ml ključale vode rastopite kocku goveđeg temeljca i promiješate.
Presijecite lepinje na pola, prelijte ih sa 3-4 kašike preljeva i stavite ih sa polivenom stranom prema dolje na roštilj ili u vrelu tavu. Pržite ih dok ne dobiju lijepu boju i tanku hrskavu koricu.
Ćevapi su najukusniji kad ih pečete na jakoj vatri na roštilju. Bitno je da rešetke pomastite kako se ne bi zalijepili. Koristite loj ili drugu vrstu masnoće. Ne pecite ih predugo, jer iznutra moraju imati lagano roskastu boju.
Ako ih pravite u tavi, pržite ih na jačoj vatri i na dovoljno ulja, a kad su gotovi dodajte malo goveđe supe kako se ne bi isušili.
Stavite donji dio lepinje na tanjir, napunite je ćevapima, poklopite gornjim poklopcem i servirajte skupa s kajmakom, ajvarom i klasičnim ili mladim crvenim lukom.     Prijatno! :) (SB/Domacica.com)