DOBOJ - Pekmez od kruške i šljive, čokoladirane suhe šljive, te dvije umjetničke slike sa motivima dobojskih džamija poklonili su između ostalog

Boris Jerinić gradonačelnik Doboja i Sevlid Hurtić, predsjednik Skupštine grada poglavaru Islamske zajednice u BiH, reisu l ulemi Huseinu efendiji Kavazoviću koji je danas posjetio Doboj.

 

Nakon polučasovnog sastanka u Gradskoj upravi Jerinić se pohvalio dobrom saradnjom sa Islamskom zajednicom BiH, dok je Hurtić naveo da će Bošnjaci dugo pamtiti dolazak reisa IZ.

"Grad Doboj je grad velikog srca, i od danas je i Vaš grad. Vi ste došli u svoju kuću, i mi kao Bošnjaci grada Doboja smo veoma ponosni na Vaš dolazak", poručio je Sevlid Hurtić.

"Ali mi je najbitnije da je saradnja sa IZ koja je utemeljena sa mojim prethodnikom, Obrenom Petrovićem nastavljena i da svi ljudi koji su društveno i politički odgovorni u Doboju se trude da tako ostane, i to je jedna poruka za narod koji živi u Doboju", kazao je Jerinić.

"Kao poglavar IZ zadovoljan sam stanjem u Doboju", naveo je Kavazović, te iskazao veliko zadovoljstvo jer je imao priliku susresti se i sa prijateljem Obrenom Petrovićem, poslanikom u Predstavničkom domu bh. parlamenta, i razgovarati o prilikama u ovom dijelu BiH, i odnosu IZ spram političke vlasti u Doboju.

"Kazao sam gradonačelniku da je jako važno da grad Doboj bude poveznica, da tako kažem, gradova u BiH, i da u ovim teškim vremenima, ovaj troguao ovdje između Doboja, Tešnja, Gračanice, pa možemo kazati i Modriče, naravno i drugih naselja u ovom dijelu sjeverne Bosne, su uvijek bili mjesto gdje su se relaksirali odnosi, i smatram da to treba iskoristiti", poručio je Kavazović.

Nakon sastanka u GU, Kavazović se sa Sevlidom Hurtićem zaputio u Grapsku, gdje je održan naučni, a zatim i vjerski skup povodom obilježavanja 30 godina od stradanja mještana tog dobojskog sela.

"Iz Grapske je 10. maja 1992. deportovano oko 400 mještana u logore, prvo su deportovani u školu u Kostajnici, gdje se vršila selekcija, a 11. maja je oko 400 logoraša prebačeno u vojne hangare Bare, kod Doboja, gdje se nakon 15 dana opet izvršila selekcija, njih oko 40 je prebačeno u zatvor u Doboj", naveo je Aljo Hasančević, predstavnik Udruženja logoraša Grapska.

"Od 10. maja 1992. do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995., u Grapskoj je ubijeno 106 lica. Osim presude Nikoli Jorgiću nije bilo drugih presuda, trenutno se vode postupci na Sudu BiH Andriji Bjeloševiću, Milanu Ninkoviću, Borislavu Paravcu", izjavio je Almir Grabovica, viši stručni saradnik na Institutu za istraživanje zločina. nezavisne.com

Tko je online

Trenutno 276 guests i no members online

Najnovije vijesti

Domaca Kuhinja