Creativity

Innovation

Originality

Imagination

 

Salient

Salient is an excellent design with a fresh approach for the ever-changing Web. Integrated with Gantry 5, it is infinitely customizable, incredibly powerful, and remarkably simple.

Download

 
 
 
 
Kandidat Koalicije za Mostar Sergio Šotrić oglasio se na svom Facebook profilu povodom nedavno održanih lokalnih 
izbora u Mostaru na kojima je utvrđen veliki broj neregularnosti.  Njegovu objavu prenosimo u cjelosti; Dragi moji Mostarke i Mostarci, kako u domovini, tako i na raznim svjetskim geografskim širinama i planetarnim dužinama, tačno mjesec dana nakon održavanja lokalnih izbora u Mostaru, svima nama je u međuvremenu jasno, šta se tog 20.12.2020. godine dešavalo na brojnim (skoro svim) biračkim mjestima. Evaluiranje mostarskog izbornog procesa, sa moje strane, danas je međutim potpuno nepotrebno.
 
Zašto? Jednostavno, jer ne želim podcjenjivati inteligenciju ni jedne Mostarke, ni jednog Mostarca, ni jednog mostarskog djeteta. Svima nama je danas jasno kao dan, da instrumentima poštene političke utakmice, uz uvažavanje propisa važećeg Izbornog zakona, kao i važećeg zakonodavstva države Bosne i Hercegovine, nije moguće pojedinim kandidatima dopisivati hiljade glasova. Svima nama je kristalno jasno, da bez „Udružene Zajedničke Prevare 2020“ (izbornog UZP-a 2020), ne bi ni u snu bilo moguće, potpuno nepoznatim kandidatima dopisivati više stotina nepostojećih glasova, dopisujući istovremeno kandidatima – lokalnim moćnicima - čija popularnost je kod građana zadnjih godina evidentno rapidno opala, hiljade nevažećih glasova. Ne želeći primarno isticati vlastiti slučaj, želim samo konstatovati, da je na samo 14 biračkih mjesta, na kojima je proteklih dana CIK izvršio ponovno brojanje, zvanično utvrđeno, da je meni – nestranačkom kandidatu na gradskoj listi - ukradeno preko 200 legalnih glasova građana Mostara. Kakav rezultat bi bio, kada bi se ponovo prebrojalo svih 150 biračkih mjesta?
 
Što se mene tiče, ja znam da bih u tom slučaju sigurno dobio mandat gradskog vijećnika (koji bi želio obavljati bez ikakve novčane naknade, služeći isključivo interesima građanki i građana Mostara), ali kao što u mom obavještenju za javnost, datiranom 12.01.2020 zapisah (a prenesoše neki BH mediji kao što su Oslobođenje i Vijesti.ba.): „časno je trenutno biti pokraden u Mostaru i ne biti kandidat za Gradsko vijeće grada Mostara, kojem su glasovi nelegalnim/kriminalnim metodama dopisivani/dodavani“. Svi mi, uključujući i međunarodne institucije, kao i sud BiH, tačno mjesec dana nakon održavanja izbora, znamo i vidimo, da se u Mostaru desila organizirana krađa izborne volje građana. Dobro planirana, dobro plaćena, dobro zaštićena, dok ipak vrlo traljavo i grmaljski provedena. No, iako traljavo i grmaljski odrađena, ipak u sebe sigurna, pouzdajući se u ono, što je u posljeratnoj BiH bio i ostao „zlatni standard“ - impotentnost međunarodne zajednice i korumpiranost pojedinaca u institucijama, koje bi (po snazi zakona) bile dužne štititi slobodarsko-demokratski poredak Bosne i Hercegovine. Dragi moji, svi mi znamo, to je jasno kao sunčani mostarski dan - u Mostaru se desila izborna „Udružena Zajednička Prevara 2020“ (izborni UZP 2020)!
 
Ako možda nisam bio prvi, onda sam sigurno bio među prvima, koji je odmah po završetku izbora, javno istupio i ukazao na prevare, devijacije i nelogičnosti izbornih rezultata. Kasnije su to uradili mnogi, zaslužujući time moje poštovanje i zahvalnost, ukazujući, da je jedini preostali lijek za zaštitu i jačanje „imuniteta“ izbornog procesa u Mostaru, pogotovo imajući u fokusu razvoj i napredak demokratske budućnosti našeg grada, ponovno brojanje (bez izuzetka) svih biračkih mjesta u Mostaru. Vec 25.12.2020., u mome prvom saopstenju za javnost, objavih masnim slovima:  „Jedini način, na koji bi u sadašnjem trenutku uopšte bilo moguće ispraviti barem jedan dio nepravilnosti i devijacija izbornog procesa, što bismo bili obavezni učiniti prema glasačima, jeste ponovno otvaranje SVIH vreća sa glasačkim listićima i brojanje SVIH glasova, u prisustvu stranačkih i međunarodnih posmatrača. Na temu mostarskih lokalnih izbora, izdao sam do danas tri saopštenja za javnost (ovo je četvrto), dao sam intervju za „FACE TV“, javno sam više puta podržao postizborne inicijative i napore: DF-a, PMP-a, SDP-a i Platforme za progres, javno sam podržao tužbe: SDP-a, Naše Stranke i Platforme za Progres. U Mostar sam iz Njemačke, iz Kelna, u jeku korona pandemije, došao 10.12.2020. sa namjerom, da mojim prisustvom osnažim predizbornu kampanju, sa krajnjim ciljem, da se pro bosanskohercegovačke snage izbore za većinskih 18 mandata (što je matematički, računajuci i šest mandata BH bloka) i uspjelo.
 
U Mostaru sam namjeravao ostati do 27.12.20., međutim zbog gore navedenog „izbornog UZP-a 2020“, u BiH sam ostao neplanirano dugo, do danas, kako bih relevantnim organima predočio svoja saznanja o izbornim prevarama. Bio sam na raspolaganju svima, koji su izrazili želju za konstruktivan razgovor i razmjenu ideja i mišljenja. Sud Bosne i Hercegovine je 19.01.2021. odbio sve žalbe na odluku Centralne izborne komisije, te novog brojanja glasova izbora u Mostaru neće biti. Sud BiH je time aminovao lopovluk na mostarskim izborima. To je potvrda ukradene izborne volje Mostaraca!  Dragi moji Mostarke i Mostarci, kako u domovini, tako i na raznim svjetskim geografskim širinama i planetarnim dužinama, naucen mojim 55-godišnjim iskustvom, da poslije odigrane utakmice, nije ništa drugo nego prije sljedeće, još neodigrane, utakmice, obogaćen mnogobrojnim novim poznanstvima, koja sam u BiH stekao u zadnjih sedam sedmica, nagrađen sa lijepim i nezaboravnim druženjima sa prijateljima i rodbinom, osvježen novim idejama i mogućnostima, nepokolobljiv, možda danas više nego ikad, u misiji Mostara, stojim i u buducnoćti optimistično i radno na raspolaganju mom rodnom gradu i mojoj domovini Bosni i Hercegovini, napisao je Sergej Sergio Šotrić. (Vijesti.ba)