Bosna i Hercegovina danas obilježava Dan državnosti. Prošle su 72 godine od kada je 1943. godine održano prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko anitfašističko vijeće Narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) u Mrkonjić Gradu.
 
Na ovom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.
 
Izgubljeno vraćeno
 
Na današnji dan BiH je vratila ono što je izgubila 1463. godine, kada je Bosna pala pod upravu Osmanske imperije.
 
 
Nakon nekoliko dana pomenuta odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasjedanju AVNOJ-a (Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije) u Jajcu.
 
 
Treba napomenuti da je BiH, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb, koji su bili njeni prepoznatljivi i glavni simboli za vrijeme socijalizma, sve do 1992. godine i početka rata.
 
Ono što zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a je upravo činjenica da je BiH, odlukom na ovom zasjedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Ovu odluku na zasjedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo je i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a, svih bh. naroda.
 
Neradni dan
 
Na teritoriji Federacije BiH danas je neradni dan. Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da je Zakonom o proglašenju 25. novembra Danom državnosti BiH utvrđeno da na taj dan poslodavci, ustanove, organi uprave, kao i druge pravne osobe ne rade.
 
Kao i godinama ranije, ovaj dan neće biti obilježen kao državni praznik u Republici Srpskoj.
 
Prijem u Predsjedništvu
 
Povodom današnjeg dana sinoć je u zgradi Predsjedništva BiH održan svečani prijem, u organizaciji predsjedavajućeg predsjedništva BIH Dragana Čovića i člana predsjedništva Bakira Izetbegovića. Veliki broj zvanica iz političkog, društvenog, vjerskog i kulturnog života BiH, kao i veliki broj diplomatskih predstavnika, odazvao se pozivu.

Tko je online

Trenutno 240 guests i no members online

Najnovije vijesti

Domaca Kuhinja