Odluka Vlade RS o prekidu saradnje sa Sudom i Tužilaštvom BiH, te sa SIPA-om, kojom se i MUP-u RS naređuje da spriječi ulazak SIPA-e u republičke i lokalne institucije zastrašujuća je za poredak u BiH. Vlada ide "prstom u oko", omalovažava državu i postojenje 
njenih institucija. Međunarodna zajednica i visoki predstavnik u ovom slučaju treba da odlučnije reaguju, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik Kluba Domovina u NSRS Mihnet Okić.
 
VIJESTI.BA: Gospodine Okiću, kako ocjenjujete odluku Vlade RS o prekidu saradnje sa Sudom i Tužilaštvom BiH, te sa SIPA-om?
 
OKIĆ: Klub koalicije Domovina ogradio se o zaključaka Vlade RS. Nismo ni prisustvovali posebnoj sjednici NSRS na kojoj se raspravljalo o njima. Vladajuća struktura jedva je imala kvorum od 43 poslanika, a treba napomenuti i da očito opozicija iz reda srpskog naroda ne podržava te zaključke, budući da ni oni nisu prisustvovali ovoj sjednici. 
U RS je na sceni strahovlada, koja radi protivustavno i protivzakonito. Dakle, krše se pozitivni procesi samo da bi se došlo do nekog cilja i očuvalo ono što nije dobro za sve nas u BiH. Ne ostavlja se prostora da se može komotno disati u ovom entitetu. 
 
VIJESTI.BA: U zaključcima se i MUP-u RS naređuje da spriječi svaki ulazak i pretres u prostorijama, institucijama RS-a i njenih opština.
 
OKIĆ: Taj zaključak Vlade je zastrašujući za poredak u BiH. Smatram da to nije normalno, te da Vlada ide "prstom u oko", omalovažava državu i postojenje njenih institucija. Nažalost, to nije prvi put, već se radi kontinuirano posljednjih nekoliko mjeseci. Dejtonski sporazum se mora poštovati, htio to neko ili ne. Međunarodna zajednica i visoki predstavnik u ovom slučaju treba da odlučnije reaguju. To očekujemo od njih.
 U RS je na sceni strahovlada, koja radi protivustavno i protivzakonito. Dakle, krše se pozitivni procesi samo da bi se došlo do nekog cilja i očuvalo ono što nije dobro za sve nas u BiH. 
 
VIJESTI.BA: NSRS je podržala zaključke Vlade. Kakve posljedice će to izazvati?
 
OKIĆ: Sigurno je da će posljedice biti velike. Situaciju će dodatno usložniti blaga ili nikakva reakcija visokog predstavnika. To nije dobro za funkcionisanje i napredak BiH.
 
VIJESTI.BA: Predstavljaju li udar na državu BiH?
 
OKIĆ: Zaključci su neustavni i predstavljaju udar na državu, poredak, te udar na ostala dva konstitutivna naroda u BiH, ali i sve građane ove zemlje. 
Osim toga, ovo je pokušaj i odbrane ratnih zločinaca. Nažalost, ni to nije prvi put. Vlada i NSRS su svojim djelovanjem to više puta ponovile, pomažući i osumnjičene i osuđene ratne zločince.
 
VIJESTI.BA: Očekujete li oštriju reakciju visokog predstavnika?
 
OKIĆ: Krajnje je vrijeme da se očuva ustavni poredak BiH. Reakcija visokog predstavnika morala bi biti oštrija. Krajnje je vrijeme da visoki predstavnik donese određene zaključke, koji će proizvesti adekvatne posljedice. 
 
Razgovarala: Nevena Šarenac
 
 (Vijesti.ba)

Tko je online

Trenutno 279 guests i no members online

Najnovije vijesti

Domaca Kuhinja