Creativity

Innovation

Originality

Imagination

 

Salient

Salient is an excellent design with a fresh approach for the ever-changing Web. Integrated with Gantry 5, it is infinitely customizable, incredibly powerful, and remarkably simple.

Download

 
 
 
 
Živinice bi za otprilike godinu dana trebale dobiti novu fabriku namjenske industrije, 
što bi ujedno značilo i posao za veliki broj ljudi, među kojima su i oni koji do sada u svojoj struci nisu mogli naći zaposlenje. Riječi su to gradonačelnika Samira Kamenjakovića, koji je prije dva dana bio domaćin radnog sastanka s predstavnicima Vlade FBiH i turske kompanije "Ateşçi". Razgovarano je o izgradnji fabrike za namjensku industriju, za šta je "Ateşçi"  izdvojila 70 miliona KM.
 
Jačanje privrednih kapaciteta:  Dolazak ove veoma značajne investicije u Živinice rezultat je posljednje posjete premijera FBiH Fadila Novalića Turskoj i njegovog dosta konstruktivnog sastanka s predstavnicima turske kompanije. Gradonačelnika ovaj projekat raduje. Kaže da se izgradnjom fabrike za namjensku industriju radi na jačanju privrednih kapaciteta, ali i stvara podobno tlo za ostanak i opstanak stanovništva kako u Živinicama, tako i u BiH, jer će omogućiti nova radna mjesta.  Za nas je ovo veoma važna investicija. Riječ je o namjenskoj industriji u koju će biti uloženo oko 70 miliona KM. Posebno je važno što će u prvom valu projekta biti zaposleno više od 100, a do njegovog okončanja čak i do 300 radnika - rekao je Kamenjaković u razgovoru za Vijesti.ba.
 
Raduje ga i, nastavlja, što će ova investicija značiti i zaposlenje za zanimanja koja do sada nisu bila u prilici pronaći posao, a tu se prije svega misli na hemijske inžinjere i tehničare, te mašinske inžinjere i tehničare. Dakle, riječ je o ljudima koji imaju završenu struku sa kojom nisu mogli pronaći posao na tržištu rada. I iz tog razloga ova investicija ima ogroman značaj - potcrtava Kamenjaković. Tokom sastanka s Novalićem i turskim investitorima formirani su timovi Vlade FBiH, Grada Živinice i investitora koji su već krenuli s određenim aktivnostima. Jučer smo ovdje imali timove iz Sarajeva sa kojima smo zajedno obišli teren, utvrdili lokaciju na kojoj bi se trebala graditi fabrika i dali sebi zadatak da u najkraćem roku po pitanju administracije pripremimo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa zemljišta u blizini aerodroma Dubrave i poslovne zone - potcrtava gradonačelnik.
 
Polovinom ljeta prve investicije:  Inicijalno je predviđeno, otkriva nam Kamenjaković, da fabrika proizvodi dinamit, ali će se vremenom asortiman proizvoda vjerovatno i širiti.  Ukoliko sve pripremne radnje budu tekle planiranim tokom, administrativne barijere trebale bi se otkloniti za 3-4 mjeseca. U tom slučaju, već polovinom ljeta moglo bi doći do prve investicije, tako da bismo do sljedeće godine u ovo doba već trebali imati izgrađenu fabriku - poručuje Kamenjaković. Fabrika će biti izgrađena na neiskorištenom i devastiranom zemljištu u Živinicama, na potezu od Ciljuga prema Dubravama, odnosno na mjestu gdje je nakon rata bila smještena Američka baza.  Posebno me raduje što ćemo zemljište koje je devastirano pretvoriti u poslovnu zonu gdje ćemo izgraditi industriju koja ima mogućnost razvijanja i širenja - napominje Kamenjaković.
 
Dosadašnju saradnju s premijerom Novalićem ocijenio je izvanrednom jer je Vlada FBiH s njim na čelu, kako kaže, grad Živinice potpomogla sa nizom projekata. Istakao bih jedan, po meni najznačajniji, historijski projekat za Živinice - zaobilaznicu za Sarajevo, za čiju je izgradnju Vlada FBiH odobrila oko 60 miliona KM. Zaobilaznica bi išla od Tuzle prema Sarajevu, a najveću bi korist zaista imao grad Živinice, obzirom da imamo jako veliko opterećenje na magistralni put, gdje je saobraćaj izuzetno otežan. Smatram da je to jedan od najvećih projekata u posljednjih 50 godina u Živinicama - zaključuje Kamenjaković u razgovoru za Vijesti.ba.   D.K.    (Vijesti.ba)