Creativity

Innovation

Originality

Imagination

 

Salient

Salient is an excellent design with a fresh approach for the ever-changing Web. Integrated with Gantry 5, it is infinitely customizable, incredibly powerful, and remarkably simple.

Download

 
 
 
 
U Sižju, na području općine Lukavac, prošle je sedmice otkriven spomenik vojnicima Vojske RS-a (VRS) poginulim u periodu od 1992. 
do 1995. godine. Uz imena i fotografije trideset i osam vojnika, na spomeniku napravljenom u obliku šajkače, koji je izazvao revolt kod građana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Lukavcu i okolini, nalaze se i imena troje stradalih civila. Ljuban Kulišić, predsjednik Vijeća Mjesne zajednice Sižje, ističe da je spomenik koštao približno trideset pet hiljada maraka i tvrdi da je sve urađeno sredstvima ove MZ, a da je Općina Petrovo pri kraju gradnje donirala dvije hiljade maraka.
 
– Moramo pošteno reći, od Općine Lukavac ništa nismo ni tražili, a nismo ništa ni dobili. Problem je ranije bio oko prevoda zemljišta. Ovo zemljište ovdje, dvije i po hiljade kvadratnih metara, nije bilo u svojstvu MZ, nego se vodilo na Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, odnosno na Osnovnoj školi “Ljubomir Božović Jaša” iz Dobošnice. Skoro dvije godine radili smo na prevodu zemljišta jer smo ga prevodili s Ministarstva na Općinu pa s Općine na MZ. To je završeno, Općina Lukavac nam je izašla tu u susret i onda je tek počela gradnja spomenika, a tamo na spomeniku se vidi da su ga mještani gradili 2014. godine. Malo se to oteglo, ali je sve završeno. Od Općine Lukavac dobili smo samo urbanističku saglasnost, ali nemamo građevinsku dozvolu – navodi Kulišić, ponosno dodajući da je ova mala MZ napravila spomenik kakav nemaju mnoge općine u Republici srpskoj, ali ni u Federaciji BiH.
 
U Sižju, koje teritorijalno i administrativno pripada Federaciji Bosne i Hercegovine, danas živi približno dvije stotine stanovnika, većinom srpske nacionalnosti, a među njima je i nekoliko porodica bošnjačke i romske nacionalnosti. Mirza Kurahović iz Udruženja građana “Dobošnica” ističe da je mještane Dobošnice zgrozila vijest o podizanju spomenika ljudima koji su ubijali, pljačkali i palili njihovo selo. (Magazin STAV)