Kako je Radovan Karadžić uspio uništiti Republiku Srpsku koja je po konačnoj presudi dužna isplatiti

preko 60 milijardi američkih dolara žrtvama genocida, masovnih zločina, etničkog čišćenja, zatočenicima koncentracionih logora. U proceduri je ista tužba protiv nekadašnje iredentističke paradržavne tvorevine Hrvatske Republike ”Herceg-Bosne” i Republike Hrvatske po svim tačkama tužbe osim za genocid.

Piše: Nermin Bise

U svijetlu sve veće nervoze uključujući i zveckanje oružjem kao i prijetnjama nekakvim sukobima koju na dnevnoj bazi proizvode sljedbenici i poštovaoci lika i djela Radovana Karadžića s obje strane Drine našoj javnosti konačno je potrebno otvoriti oči i ukazati na to da već postoje pravomoćne i izvršne presude donesene protiv Karadžića i Republike Srpske.

Umjesto da se svim građanima BiH istina kaže direktno i bez uvijanja, aktuelne političke marionete kako u BiH tako i u njenom susjedstvu te iste građane naše zemlje dovode na prosjački štap i do ludila. E, sad, vrijedi im napomenuti i koliko to košta i šta je Karadžićeva tvorevina zvana Republika Srpska već sada dužna da plati pojedinim žrtvama toga iredentističkoga ludila.

Ovdje se već danas radi o naplati odšteta žrtvama po presuđenim, pravosnažnim i izvršnim presudama Okružnog suda SAD u New Yorku, donesenu 4.oktobra 2000.godine, koja je za razliku od revizije Bakira Izetbegovića (uspjeti u reviziji pa tek onda zahtjevati ratne reparacije) koja sve i da je prošla bila bi naplativa tek kroz dvadesetak godina. Nezavisni i najuporniji istraživač pravosudno-političkog kriminala u BiH Muradif Pajt je istražujući počinjeni kriminal pravosudnih institucija BiH tokom procesa priznanja američke presude protiv Alije Izetbegovića već punih petnaest godina istovremeno istražio i dokazao najveću izdaju srpstva poslije izdaje Vuka Brankovića.

Tu izdaju, počinjenu s direktnim umišljajem, uradio je niko drugi nego tvorac i otac Republike Srpske Radovan Karadžić. Portal 24sata.info u posjedu je presude i obimne dokumentacije koja otkriva kako je Radovan Karadžić uspio uništiti Republiku Srpsku koja je po konačnoj presudi dužna isplatiti preko 60 milijardi američkih dolara žrtvama genocida, masovnih zločina, etničkog čišćenja, zatočenicima koncentracionih logora. U proceduri je ista tužba protiv nekadašanje paradržave Hrvatske Republike ”Herceg-Bosne” i Republike Hrvatske po svim tačkama tužbe osim za genocid.

U Sudu SAD-a za Okrug Južni distrikt NY, je 11.februara 1993.godine pokrenut sudski postupak po osnovi Univerzalne sudske jurisdikcije poznatu pod nazivom Jane Doe vs.Radovan Karadžić (No.93-Civ.0878 (PKL – S.D.N.Y). Ova tužba je sadržavala optužbe za: genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, pogubljenja po kratkom postupku, mučenja, okrutno nehumano i ponižavajuće postupanje, bespravno uzrokovanje smrti, napade i premlaćivanja, silovanja muškaraca i žena i namjerno nanošenje duševnih boli. Tužba je bila fokusirana na traženje odštete za žrtve rata nad ženama i muškarcima počinjenim tokom ratnih dešavanja na teritoriji cijele BiH.

Ovdje je vrijedno napomenuti kako se ne bi zaboravilo definiranje genocida po Barbari Harrf i Tedu Gurru kao međunarodnom zločinu koji promovira i izvršava politiku od strаne držаve ili njenih orgаnа kojа rezultirа smrću substаncijаlnog dijelа grupe, pri čemu se žrtve definiraju prvenstveno preko njihovih zajedničkih karakteristika, poput nacionalne, etničke, rasne ili vjerske pripadnosti. Moralnu odgovornost za krivično djelo genocida, čak i kada je on učinjen po naređenju, snose narodi na čijoj teritoriji ili u čije ime je genocid izvršen.

U decembru 1997.godine preko advokata Ramsey Clarka stigao je odgovor Radovana Karadžića kojim je on Sud obavijestio da se otkazuje od daljnjeg sudjelovanja u procesu, odnosno svjesno se odrekao odbrane. Drugim riječima, Karadžić je u pisanoj formi priznao sve optužbe. Sud je 14.juna 2000.godine odobrio zahtjev podnosilaca tužbe za donošenje presude po osnovi propuštanja budući da se Karadžić odbio braniti od optužbi.

Porota je Radovana Karadžića 4.oktobra 2000.godine proglasila krivim, a zahtijevane iznose tužitelja porota je usvojila. Presuda porote je istog momenta postala konačna jer zakonski ne postoji pravo na žalbu. Iznos presude je 4,9 milijardi američkih dolara plus sudski troškovi i kamate, kao i advokatski troškovi. Dužnik je Republika Srpska. Suma danas iznosi preko 60 milijardi dolara plus advokatski troškovi koji mogu ići do dodatnih 150 posto toga iznosa.

U tački 24.presude stoji: Ovaj Sud ostaje i dalje nadležan u vezi sa svim postupcima po ovoj presudi, uključujući priznanje i izvršenje ove presude.

Iz ovoga je jasno vidljivo u kakvom položaju je Republika Srpska i šta sve Srbima ne priznaje i ne govori režim Milorada Dodika. Ovdje se ne radi o ”krezavim” presudama i presudama bez kazne, nego baš naprotiv. Američki pravosudni sistem stoji iza svoje presude i ona se ima izvršiti. Pa, nije li tek tako samo slučajno Milorad Dodik dospio na Crnu listu SAD-a koju je potvrdila i administracija novog predsjednika Donalda Trumpa.

Najčuvanija tajna Radovana Karadžića, osim američkih presuda koje se ne smiju ni spomenuti, jeste da je on lično sam sahranio Republiku Srpsku. Kada mu je konačno bilo jasno šta je uradio, da je odbranu sa svojim advokatima postavio pogrešno, od Richarda Holbrooka je tražio samo jedno, ali nemoguće: ne da ga spasi od Haaga, nego da Holbrook poništi američku presudu kojom je potvrđeno da je on i privatno i službeno odgovoran za tužbene navode koje namjerno i svijesno nije pobijao na Sudu, odnosno oslobodi Republiku Srpsku od finansijskog tereta od 4,9 milijardi dolara koje mora platiti tužiteljima.

Izvori: TUŽBA 2.

PRESUDA Kadic v. Karadzic

 

Tko je online

Trenutno 352 guests i no members online

Najnovije vijesti

Domaca Kuhinja