Vodimo drugačiji način života, ja posjećujem neka mjesta koja on ne posjećuje,

i obrnuto, malo imamo zajedničkih prijatelja, ali imamo zajedničkog neprijatelja i probleme. Oni bi trebali da nas zbližavaju da zajedno radimo na njima. Bošnjaci imaju političke partije i subjekte koji su dobili mandat da se bore za pravo naroda a drugo su neka vremena kao u bivšoj Jugoslaviji kada su neke nevladine organizacije morale da se bore za nacionalno biće i poziciju Bošnjaka, kazao je za TV1 potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.

Potpredsjednik RS-a govorio je o negiranju bosanskog jezika od strane predsjednika RS-a, kazavši da Milorad Dodik predano radi na ciljevima Srpske akademije nauka i umjetnosti.

"Ono što Milorad Dodik radi kada je u pitanju bosanski jezik, to su ciljevi SANU-a koja je u svojim dokumentima donijela zaključke da bosanski jezik ne postoji i on to provodi. SPC je također na stajalištu da negira bosanski jezik i državnost BiH jer ako se sjetimo izjava vrhovnog poglavara SPC-a koji je u Banjaluci rekao da Srbi imaju dvije države, Srbiju i RS i to jasno pokazuje koju politiku provodi Dodik", kazao je Salkić.

On je kazao da Srbija na EU putu ima potrebu da pokaže da poštuje nacionalne manjine, govoreći o tome da se u Srbiji ne negira pravo na bosanski jezik ali sa druge strane u BiH se nastoji negirati sve što ima bosanski identitet od strane srpskih organizacija, i SANU-a.

Istakao je da su sve relevantne međunarodne instititucije kazale da se pravo na bosanski jezik mora poštovati ali da vlasti RS-a to ne poštuju niti provode.

Salkić je kazao da je poslije genocida izmišljen drugi način borbe protiv Bošnjaka kojih se 200 hiljada vratilo u RS-a a taj način upravo se ogleda u negiranju prava na obrazovanje, negiranju genocida, veličanju zločinaca i vlast RS-a provodi zavrpnu fazu genocida.

Govoreći o najavi kandidature Ćamila Durakovića za potpredsjednika RS-a Salkić je kazao da svako ima pravo da se kandidrira ali i istako da on kao potpredsjednik RS-a ima 55 posto glasova Bošnjaka, dok je sa druge strane Duraković bio načelnik Srebrenice.

"Vodimo drugačiji način života, ja posjećujem neka mjesta koja on ne posjećuje, i obrnuto, malo imamo zajedničkih prijatelja, ali imamo zajedničkog neprijatelja i probleme. Oni bi trebali da nas zbližavaju da zajedno radimo na njima. Bošnjaci imaju političke partije i subjekte koji su dobili mandat da se bore za pravo naroda a drugo su neka vremena kao u bivšoj Jugoslaviji kada su neke nevladine organizacije morale da se bore za nacionalno biće i poziciju Bošnjaka, ali danas imamo izabrane predstavnike", rekao je Salkić..

Dodao je da se nekim nevladinim organizacijama koje pišu puno saopštenja daje previše na značaju dok sa druge strane postoje one koje rade fantastičan posao za državu a za njih malo ko zna zato što nisu kao prioritet stavili svoju ličnu promociju.

Salkić je kazao da "Odgovor" neće ni podjeliti ni povezati Bošnjake jer postoje krovne organizacije unutar bošnjačke zajednice koje povezuju Bošnjake i da nijedna NVO sebi ne treba postavljati tako ambiciozne ciljeve da oni povežu neke Bošnjake ili da ih pak podjele.

Vijesti.ba

Tko je online

Trenutno 427 guests i no members online

Najnovije vijesti

Domaca Kuhinja