Creativity

Innovation

Originality

Imagination

 

Salient

Salient is an excellent design with a fresh approach for the ever-changing Web. Integrated with Gantry 5, it is infinitely customizable, incredibly powerful, and remarkably simple.

Download

 
 
 
 
Plave banane sa ukusom vanilije potiču sa indonežanskog otoka Java. 
Veoma su otporne, opstaju na temperaturama od 0 do 44 stepena, pa mogu da rastu i kod nas. Indonežani već godinama uzgajaju ovu vrstu banana, ali su one malo poznate van te države i Havaja, gdje se, također, uzgajaju. Ima ih i u Australiji, na Fidžiju i u Centralnoj Americi.
 
Njihova boja nije jedina neobična karakteristika. Ukus im je jači nego kod običnih banana, a podsjeća na vaniliju, pa se često koristi za pravljenje prirodnog sladoleda. Zbog toga je na Havajima i zovu sladoled banana. Boja ove banane se mjenja od plave, preko plavo-zelene, do blijedo žute, kada je potpuno zrela. znenađujuće je da ova banana nije rasprostranjenija, jer je veoma otporna i može da uspjeva na temperaturama od nula do 44 stepena, iako su joj idealni uslovi tropski, oko 40 stepeni. Potrebno je da ima puno vode, a od sjemena do odrasle biljke prođe tek oko devet mjeseci. Mane su joj da traži puno prostora, jer ima veoma dug i jak korjen.  kuharica.avaz.ba