Creativity

Innovation

Originality

Imagination

 

Salient

Salient is an excellent design with a fresh approach for the ever-changing Web. Integrated with Gantry 5, it is infinitely customizable, incredibly powerful, and remarkably simple.

Download

 
 
 
 

Žitarice od cjelovitog zrna, fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta, voće i povrće dat će nam sve potrebno za razbuđivanje i održavanje dotoka energije kroz cijelo jutro. Nije svejedno koju ćemo hranu odabrati za doručak. Noću, u prosjeku, spavamo osam sati te u tom periodu ne unosimo hranu i vodu. Stoga je nakon buđenja tijelu i mozgu potrebno osigurati kvalitetne namirnice koje će nam dati energiju, ali i utjecati na našu koncentraciju, pamćenje i razumijevanje.

Pekarski proizvodi, brza hrana i gazirani napici često su bogati “praznim” kalorijama, tačnije sadrže puno šećera i nekvalitetnih masnoća, a malo vlakana, vitamina i minerala. Takvi proizvodi će nam brzo povisiti šećer u krvi, ali će ga brzo i spustiti, što će rezultirati gubitkom energije i osjećajem umora i bezvoljnosti, piše Hayat.ba. Žitarice od cjelovitog zrna, fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta, voće i povrće dat će nam sve potrebno za razbuđivanje i održavanje dotoka energije kroz cijelo jutro. Složeni ugljikohidrati koji se nalaze u takvim namirnicama, održavaju konstantan nivo šećera u krvi koji nam je potreban za pravilno funkcioniranje mozga i mišića, minerali i vitamini će nam pomoći da budemo koncentriraniji, brže i lakše ćemo pamtiti i razumijevati zadatke, a pri obavljanju tjelesnih aktivnosti u slobodno vrijeme imat ćemo dovoljno energije.

Zdravi sendvič

Na krišku integralnog hljeba namažite malo maslaca, stavite dvije kriške pureće šunke ili dvije kašike tune, stavite dva koluta paradajza i na vrh jednu krišku sira. Poslužite uz probiotički jogurt.

Jutarnje žitarice s voćem

U zdjelicu ulijte mlijeko, dodajte svoje omiljene žitarice od cjelovitog zrna i narežite kolutiće banane ili jabuke te dodajte malo lješnika ili oraha. Pospite sa malo cimeta i uživajte u svom voćno-moćnom doručku!

Jaje “na povrću”

Stavite kuhati jedno jaje. Dok se jaje kuha, narežite krastavac na kolutove, uzmite dva lista salate te odrežite dva koluta paradajza. Na salatu složite kolutove paradajza i krastavca i prelijte kaščicom maslinovog ulja, a na vrh stavite kuhano jaje narezano na kriške te malo posolite. Uzmite krišku integralnog hljeba i poslužite uz zeleni čaj. I vaš doručak je gotov. (SB)