Zagrebački muftija i predsjednik Mešihata islamske vjerske zajednice u Republici Hrvatskoj dr. Aziz efendija Hasanović komentirao je za N1 televiziju stravične događaje koji su potresli Francusku, ali i čitav svijet. To je šokantna situacija za jednu uljuđenu državu poput Francuske. To me osobno, kao čovjeka i građanina Europe, zgrozilo.

 Ne vidim niti jedan razlog zašto bi se ovako postupalo – izjavio je muftija dr. Aziz efendija Hasanović gostujući u emisiji Novi dan N1 televizije.Izrazivši sućut obiteljima stradalih, te solidarnost sa građanima Francuske, muftija je naglasio kako ne postoji nikakvo opravdanje stravičnog zločina, te kako Kur’an osuđuje ubijanje ljudi, te stavlja čovjeka u središte pozornosti.


– Ubiti jednu nevinu osobu je kao ubiti cijeli svijet – podsjetio je na riječi Kur’ana, muftija Hasanović, no istovremeno pozvao na preispitivanje uzroka i povoda ovakvih čina.

– Mi njegujemo medijske slobode, pravo izričaja i slobodu mišljenja. Međutim, moje pravo prestaje tamo kad počinje nekoga vrijeđati. Mi ovdje govorimo o milijardu i 600 milijuna muslimana koji imaju ljubav prema proroku Muhamedu. Nažalost, mnogi ga vrijeđaju i tome smo bili svjedoci u više navrata – rekao je efendija Hasanović, dodavši kako svaki musliman kojega te karikature ne vrijeđaju treba preispitati svoju vjeru.

– Osobno sam osuđivao karikature i danas to činim jer vrijeđaju moje vjerske osjećaje – kazao je poglavar Islamske zajednice u Hrvatskoj, jasno naglasivši kako ovakve uvrede ipak ne mogu opravdati zločin koji se dogodio.

Odgovarajući na pitanje o uzrocima, muftija je rekao kako su karikature samo izgovor za napad, te kako je zakazala obitelj, francusko društvo i školstvo.

– Nije dovoljno učinjeno na integraciji muslimana u Francuskoj, ali i drugim europskim zemljama. Samo četiri zemlje su službeno priznale islam kao jednu od religija. Muslimani su činjenica Europe i nitko ih ne može zanemarivati – smatra dr. Hasanović.

Podsjetio je kako u Francuskoj živi oko 6 milijuna muslimana, od kojih su mnogi frustrirani situacijom u kojoj se nalaze, a iz nedovoljne integracije u zajednicu rađa se fundamentalizam.

Muftija Hasanović pojasnio je i značenje tako često spominjane riječi „džihad“, rekavši kako postoje vrijednosti za koje se svaki musliman mora boriti, a to su obrana časti, imetka, obitelji i vjere – „na koji način – to je pitanje trenutka i pitanje vremena“. Najbolji primjer vidi u Domovinskom ratu u kojemu je sudjelovalo oko 25.000 muslimana braneći svoje domove. No, francuski muslimani, smatra Hasanović, ne mogu biti u džihadu!

Na kraju, efendija Hasanović osvrnuo se i na položaj muslimana u Hrvatskoj kazavši kako smo mi „jedina zemlja koja nema problema s time“, a što je posljedica institucionalne dimenzije tumačenja islama koja se provodi od vrtića pa sve do fakulteta.

– Naši imami odrađuju veliki posao i posvetili su se istinskom tumačenju islama – to je vjera ljubavi i razumijevanja. Mi smo u Hrvatskoj vrlo zadovoljni, ali moramo biti oprezni da nam se ne bi infiltrirali odnekud – rekao je zagrebački muftija.

Podsjetimo, Hrvatska je 1916. godine bila druga država u Europi koja je priznala islam (nakon Austrije 1912.), a potpisivanjem ugovora između Republike Hrvatske i Islamske zajednice 2002. godine njezin je status još jednom potvrđen.

U jednom od prvih razgovora nakon imenovanja muftijom Islamske zajednice u Hrvatskoj 2012. godine, Hasanović je istaknuo kako hrvatski model rješavanja muslimanskog pitanja vidi kao model rješavanja muslimanskog pitanja u svim zemljama gdje su muslimani u manjini.

– To je model u kojemu je potpisan jasan ugovor i definirana su sva prava i vjerske zajednice i države. Ugovor se oslanja i na Ustav, kojim se jamče sva prava i slobode vjerskim zajednicama, u ovom slučaju i Islamskoj zajednici. Svaka vjerska zajednica u Hrvatskoj potpisala je ugovor o specifičnim odnosima jer se nešto drugačije tretira u židovstvu, drugačije u islamu ili protestantizmu, tj. nekoj drugoj vjerskoj denominaciji. No, taj model jamči Islamskoj zajednici u Hrvatskoj da ima pravo na svoju punu autonomiju, da ima pravo osnivanja svojih dječjih vrtića, škola, učilišta, da ima pravo na svoje tiskane i elektroničke medije, da ima pravo organizirati vjeronauk u predškolskim ustanovama, javnim osnovnim i srednjim školama, da ima pravo zasnivati brakove u RH s građanskim učinkom, da ima pravo na povrat oduzete imovine – rekao je tada u razgovoru za Večernji list poglavar hrvatskih muslimana.

Ugovor rađen prema onom između Katolike Crkve i Republike Hrvatske, omogućio je islamskoj zajednici pravo na financiranje 23 registrirana džemata (musl. vjerska općina) i uzdržavanje imama, te pravo na gradnju vjerskih objekata, pravo na vjerski pokop muslimana, pravo na prehranu, blagdane, pravo na dušobrižništvo u vojsci i policiji, zatvorima, pravo na vjeronauk u školama kojega predaje 48 vjeroučitelja, a pohađa 4500 djece u 182 škole.

– Politika naše Islamske zajednice potpuna je pozitivna integracija muslimana u hrvatskoj društvo, a ne asimilacija, kako često čujemo u nekim europskim zemljama! U tome smislu spremnost Islamske zajednice i njezina otvorenost prema društvu neupitna je, ali također i spremnost hrvatskoga društva da pruži muslimanima sve ono što oni zahtijevaju. Mi smo naprosto iznašli modele kojima se rješavaju ta pitanja – naglasio je muftija Hasanović.

Izvor: muhadzir.cim/bitno.net

Tko je online

Trenutno 264 guests i no members online

Najnovije vijesti

Domaca Kuhinja