Svakim danom uporni i tvrdoglavi borac Alija Izetbegović sve više zadobija moje poštovanje.

Pred nama je primjer velikog i istinskog vođe koji ne polaže oružje pred tiranijom i ne poginje se pred prijetnjama.

Čvrst, uporan čovjek koji se ne povlači, ne malaksa, ne oklijeva, ne miri se sa situacijom, ne laska i ne obmanjuje, iako ga smrt opsjeda sa svih strana, iako granate padaju na njega  a bombe eksplodiraju oko njega.

Barbarizam i brutalnost Srba, koja je dostigla vrhunac, nikome u Bosni nije ostavila izbora. I sve dok smrt bude dolazila, dočekujmo je časno. Nedostatak hrane, oružja i loša oprema nisu izgovor za prihvatanje poniženja.

Svi povratnici iz Bosne kažu da srpska okrutnost i kukavičluk tamo nisu ubili islam, već su ga iznova oživjeli.

Suočeni s očajem, smrću i nedostatkom pomoći muslimanskih zemalja, srca Bošnjaka su se okrenula Allahu jedinom.

Svi govore: ”Samo nas Allah može spasiti i On će nam sigurno dati izlaz.” U zadivljujućoj vjeri, oni klanjaju namaz i nose Kur'an.

I u nekom čudnom magnovenju mirno prihvataju sve što im sudbina donese, ne plaše se poraza, niti mare za poraz, i govore: ”Mi se borimo jer je borba protiv zla obaveza, a sve što nas zadesi je Allahova volja i odredba i mi je sa zadovoljstvom prihvatamo.”

U slobodno vrijeme uče arapski jezik i Kur'an napamet.

I usred smrti i razaranja, život u Sarajevu se nastavlja. Univerziteti su otvoreni, studenti idu po znanje. Zaposleni odlaze u svoje kancelarije, iako ne primaju plate. Djeca igraju fudbal na stadionima, mrtvi padaju i zakopavaju se, a živi jedu travu ako ne nađu ništa drugo da jedu. I život teče dalje kao da se ništa nije dogodilo.

A u knjizi Bio sam tamo, Jahja Ganima, ratnog dopisnika Al-Ahrama, čitalac ima priliku da čita i gleda sliku herojskog naroda koji je spreman ostati postojan i boriti se i narednih dvadeset zima ako treba.

Između svijetlih stranica čitalac osjeća da će se odsutni islam vratiti i ponovo ispuniti svijet svojom svjetlošću. (Iz knjige: El-Islamu fi handak – Islam u rovu)  saff.ba

Tko je online

Trenutno 326 guests i no members online

Najnovije vijesti

Domaca Kuhinja