Bošnjaci koji žive na prostoru manjeg bh. entiteta, naročito oni koji imaju imovinu u RS-u, a žive negdje drugo, svakodnevno su suočeni sa genocidnim nasrtajima velikosrpske politike. Brojni su primjeri genocidne politike Republike Srpske prema 

Bošnjacima koji traju i danas. Jedan od takvih primjera je i slučaj Fočaka Kenana Sarača kojem je RS na brutalan način otela imovinu. Naime, Kenan Sarač je imao kuću 1/1, odnosno imanje u centru Foče. Nedavno je Skupština opštine Foča donijela odluku o oduzimanju imanja sa kućom od Kenana Sarača radi izgradnje stambene zgrade. Nakon toga poslali su mu rješenje da ukloni staru kuću sa imanja. Kenan Sarač tada kreće u borbu za povrat svoje imovine. Obraća se geodetskim vlastima RS-a da mu izdaju posjedovni list radi dobivanja građevinske dozvole za obnovu stambene jedinice. Vlasti RS-a odbijaju da mu daju posjedovni list jer su nasilno uveli u posjed drugog vlasnika. U međuvremenu, fočanske vlasi ruše Kenanovu kuću, a na njegovu adresu ispostavljaju račun da mora platiti to rušenje u iznosu od 2,800 KM.


Kenan Sarač je obišao sve institucije domaćih vlasti i stranih organizacija u traženju pravde protiv velikosrpskog nasilja. Nigdje nije naišao na pomoć, ostavljen je na milost i nemilost genocidnim vlastima RS-a. Niko od bošnjačkih političara nije mrdno ni prstom da spriječi nasilje fočanskih vlasti nad Kenanom Saračom.
Ova priča je ogledalo života kojim žive Bošnjaci u RS-u. Ovo je dokaz da Bakir Izetbegović i svi ostali bošnjački lideri i njihovi zamjenici i ostali ufitiljeni političari gledaju samo svoj interes, dok velikosrpska politika etnički čisti Foču, Višegrad i druge, bivše bošnjačke čaršije.

Tko je online

Trenutno 228 guests i no members online

Najnovije vijesti

Domaca Kuhinja