Creativity

Innovation

Originality

Imagination

 

Salient

Salient is an excellent design with a fresh approach for the ever-changing Web. Integrated with Gantry 5, it is infinitely customizable, incredibly powerful, and remarkably simple.

Download

 
 
 
 

U Podveležju iznad Mostara u prelijepom ambijentu okruženom prirodnim ljepotama izgrađen je moderni kompleks Islamske zajednice u BiH sa Centrom za stare i iznemogle osobe, džamijom te hotelom i restoranom za turiste i drugim zanimljivim sadržajima. Kompleks Podveležje, pod samim obroncima planine Velež, na nadmorskoj visini iznad 700 metara, bez sumnje je jedan od najljepših u BiH, a njegovo otvorenje uz prigodnu svečanost je planirano za prvi dan mjeseca jula. Svečanost će okupiti važne goste, a kako doznajemo, kompleks će otvoriti reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, koji je 17. februara 2018. godine položio kamen temeljac i ovaj projekt ocijenio veoma značajnim.

To je prva ustanova te namjene koja djeluje u okviru Islamske zajednice u BiH, a projekt, koji je koštao 4,5 miliona KM, realizirao je Medžlis IZ Mostar. Kompleks koji se prostire na više od 2.000 kvadratnih metara izgledom su nastojali uklopiti u ambijent Podveležja. Osmišljen je koncept aktivnog i zdravog starenja za potencijalne korisnike Centra za stare i iznemogle osobe te veselog druženja za goste u ambijentu netaknute prirode. Cilj ovog kompleksa, kako je kazano početkom izgradnje, je da se u potpunosti prilagodi svim osobama kojima je bitan duhovni smiraj i korisnicima Centra za stare i iznemogle osobe uljepša treću životnu dob. Zbog toga je u okviru Centra izgrađena džamija s bibliotekom i čitaonicom, ali su za korisnike osmišljeni i brojni drugi zanimljivi sadržaji.

Rehabilitacijski Centar će primati pokretne i nepokretne osobe koje će na raspolaganju imati 42 sobe s najsavremenijom opremom i u skladu s evropskim standardima, dok ih je 18 predviđeno za turističke svrhe.Vizionari ove jedinstvene priče su u svojim idejama otišli i korak dalje pa su tako u sklopu hotela koji nosi naziv Kalima Resort pored luksuznih soba i apartmana napravili konferencijsku dvoranu te u ambijentu netaknute prirode, koji je ujedno evropski i domaći, osmisli organizaciju događaja, proslava i vjenčanja. Kalima Resort je jedino mjesto u Bosni i Hercegovini gdje je moguće održati vjersko vjenčanje, građansko vjenčanje i svadbu na jednom mjestu. Ujedno su jedini resort u Evropi sa džamijom unutar svog kompleksa. Izgradnjom kompleksa otvara se više oko 30 radih mjesta za koje je konkurs već raspisan, tako da će početkom jula ovaj lokalitet zaživjeti u punom kapacitetu.         (Klix/Saff)